Musculus Quadratus Plantae

De vierkante voetzoolspier ligt onder de voet en verbindt het hielbeen met de buigers van de tenen. Vandaar dat zij ook wel eens de vijfde buiger genoemd wordt.

Een spier die voor veel loopongemak kan zorgen zonder dat wij lopers het door hebben. Meestal gaan we op zoek naar rekoefeningen om de kuiten los te maken of nemen we pijnstillers wanneer de onderkant van de voorvoet pijn doet, zelden leggen we het verband met die spier.

Toch kan de hinder die zij veroorzaakt twee richtingen uitgaan en meestal ligt het verminderen van het dempend vermogen van onze voet doordat deze spier is verhard en minder flexibel is geworden aan de basis.

Ofwel gaat de hinder naar boven richting hielbeen, achillespees en kuiten. Ofwel gaat de hinder naar het plantair ( onderkant) gedeelte van de voet met als vervelende hinder slechte doorbloeding tenen, pijnlijk gevoel in de voorvoet wanneer je de voeten neerzet, ….

Bijkomend zijn we ons best bewust dat ook het vermijden van de hinder ongewenste effecten kan hebben. Laat ons hier spreken van de secundaire reacties. Je zal oa. proberen om de balans van je voet bij het neerkomen te verleggen ( om pijn te vermijden) en meer vragen van je buitenste kuitbeenspieren of van je voorste scheenbeenspieren. Ook hier kunnen behoorlijk wat problemen ontstaan.

Om een lang verhaal kort te houden, het is dus een spier die je best te vriend houdt. Hoe doe je dat? …. Schrijf je in op de nieuwsbrief¬†http://eepurl.com/dtyW6X en verneem er alles over.

John

 

Leave a Reply